Historie

Skøyeren 30 år uten tekst

Sangkoret Øyeren ble startet tidlig i januar 1988. Forkortelsen SK’Øyeren dukket fort opp – den ga seg jo nesten selv. Sissel Lund (sopran) er korets navnemor.  Koret har sin opprinnelse og sitt øvingssted i Ytre Rælingen, på Nordby skole, men etter hvert har lokalene der blitt for små til korets arrangementer – koret trekker svært ofte fulle hus. I løpet av disse årene har SK’Øyeren utviklet seg til å bli en stor organisasjon, og koret har gjort svært mye for å sette ”Rælingen på kartet”.

Kristin Barkenes er SK’Øyerens kilde og opphavskvinne. Etter å ha sunget i kor i noen år, fikk hun ideen om å starte eget kor i Ytre Rælingen. Som støttespillere fikk hun med seg Bjørg Næss, Marit Solrud og Gerd Birkely, som gjerne ville være med på dette nye prosjektet. Innbydelser til å møte opp på Nordby skole 4 januar 1988 ble distribuert i nærmiljøet, og spenningen var stor da dagen kom!  Da 27 menn og kvinner dukket opp denne første kvelden, var det langt i overkant av hva Kristin & co hadde forventet. Det viste seg at dette var noe folk hadde lyst til å være med på!  Stadig flere kom til – repertoaret ble etter hvert bygget opp, og Kristin ledet det hele med stø hånd og blidt smil – men uten erfaring som dirigent – i nesten 6 år. Koret vokste raskt og det ble mye å holde styr på, og litt etter litt knyttet Kristin til seg Vidar Kjeldsen som pianist og støttespiller. Etter en stund valgte hun å overlate roret til Vidar Kjeldsen, som har ledet SK’Øyeren videre i sterk vekst. Vidar arrangerer de aller fleste av korets sanger. Han er en svært dyktig musiker som vet nøyaktig hvordan han vil ha det, og stiller høye krav når det gjelder.  Vidar hadde heller ingen erfaring med korledelse, men han har utviklet seg til å bli en dyktig dirigent og musikalsk leder. Han bruker svært mye av sin arbeidskapasitet på koret, og vi tør vel si at han har betydd alt for SK’Øyeren helt fram til i dag - når vi går inn i korets 30. leveår! I løpet av alle disse årene har han bare hatt en liten pustepause hvor Rolf Thon ledet koret i et par år. 

I løpet av de to første årene innførte koret årlige foreteelser med stadig større oppslutning. Blant faste arrangementer hvert år var allsangkveld  – ofte ble det nærmest en showkonsert med syngende publikum – og kormedlemmene sto fram  både som solister og ”artister”. Etter den aller første allsangskvelden som ble avholdt etter ett års øving, fikk koret strålende omtale i lokalpressen. Koret er så heldig å ha svært mange dyktige solister, og har hatt et stort og trofast publikum helt fra den spede begynnelse. Lenge ble både øvelser og konserter holdt i gymsalen på Nordby skole, men der ble det etterhvert altfor trangt. Etter noen mellomlandinger her og der har koret de siste åra hatt fast tilhold i kultursalen ved Marikollen skole for øvelser. I stedet for allsangkveld har vi de siste åra hatt ulike konsepter på blokka - rundt temaer som Yesterday og Beatles, Grand Prix, Norsk på norsk, Ønskekonsert m.m. Vi har også hatt to sommerkonserter ved Myrdammen rundt St.Hans - store arrangementer som heldigvis har blitt tilgodesett med oppholdvær og god stemning. Ved en av disse konsertene i 2002 ble Vidar tildelt Rælingen kommunes kulturpris - vel fortjent. De siste årene har vi hatt vår årlige sommeravslutning i Sørumsparken i Lillestrøm med gratiskonsert - gjerne sammen med en lokal gjesteartist. Vi har opplevd både voldsomme regnskyll og nydelig kveldssol, alltid med godt frammøte av både publikum og mygg.  

Koret var i mange år et fast innslag på Nordby skole 17. mai og ved tenning av julegrana ved Nordby. Det største prosjektet i mange år har vært - og er - julekonsertene rett før jul. SK'Øyeren ville helst holde denne konserten i Rælingen kirke, (det var der vi fant den gode julestemningen, syntes vi, selv om vi måtte legge plankebord over alterringen for å få plass sjøl), og et par år måtte det settes opp tre konserter for at alle skulle få plass. SK'Øyeren måtte etter hvert bøye seg og ta i bruk Øvre Rælingen Kirke som har bedre plass både til kor og publikum. Det blir god julestemning der også når arrangementskomiteen har gjort sin store pyntejobb med blomsterflor og lykter, og vår trofaste lysmann Roar gjennom alle år har sørget for vakker lyssetting. I mange år har koret holdt to konserter på samme kveld, og selv om vi er i hard konkurranse med mange julekonserter på Romerike den siste helgen før jul, har vi alltid vært så heldige å trekke to fulle hus i løpet av kvelden.   

Blant korets høydepunkter den første tiden må nevnes en konsert høsten 1989 med Hanne Krogh og Grini-mini, et barnekor fra Ytre Rælingen som eksisterte på 80-tallet. Konserten ble holdt i Øvre Rælingen kirke, og det ubegripelige skjedde at dørene måtte lukkes uten at alle kom inn! Året etter var SK’Øyeren med på et stort korverk – et samarbeidsprosjekt med alle korene i bygda. Det var en utfordrende oppgave, og moro og lærerikt å være med på. I en periode hadde SK'Øyeren oppdrag for ulike lag og foreninger, og lenge besøkte koret både Løvenstadtunet og Fjerdingby Omsorgssenter, i kirkene våre ved gudstjenester, og har flere ganger deltatt i Kulturuka. I 2011 mottok SK'Øyeren Rælingen kommunes kulturpris. Koret har sunget for pasienter på Ahus, i brylluper og hatt forbundskonserter sammen med andre kor. Disse aktivitetene har blitt færre ettersom koret har "vokst ut" av mange lokaler. SK'Øyeren har altså valgt en bred profil og et bredt repertoar - fra gospel og tradisjonelle salmer til viser og pop. Vidar står for de aller fleste arrangementer, noe som gir koret et spesielt og eget uttrykk.

SK'øyerens kontakt med NRK oppsto i 2003 i forbindelse med en programserie som gikk over ca 30 kvelder hvor koret ble innleid som syngende publikum. Denne programserien - RETRO - sørget for klingende mynt i kassa og var både morsom og slitsom å være med på. Kontakten med NRK har vi beholdt helt til i dag, hvor vi av og til blir forespurt om å stille som publikum ved ulike innspillinger.  

Koret har vært på store utenlandsturer ca annethvert år, vi nevner i fleng: Finland 1989, Østerrike i 1993, Skottland i 1996,  Frankrike (Paris og Colmar) 1998 - Praha 2000, Irland (Dublin og Galway) 2002, Nord-Norge (Harstad og Tromsø) 2004, Stockholm - Gotland 2006, USA (Minneapolis, Chicago) 2008, Italia 2010, Budapest 2012, Malaga 2014, Krakow 2016. i 2018 år står nok et jubileumsår for døren, og  turen gikk til York og Liverpool. Kormedlemmene har vært – og er – gode ambassadører for Norge og Rælingen, de har knyttet mange kontakter og er svært velsette gjester som har blitt ønsket velkommen tilbake der de har vært. Turene har vært lagt opp som turneer, med uforglemmelige konserter i store katedraler, men også mer uformelle opptredener utendørs – ved rådhus og i parkpaviljonger, og på Frankriketuren ble det også avholdt en konsert i et vinsmakeri – svært godt mottatt!

Denne ”organisasjonen” har altså vokst fra ca 30 medlemmer – mange av dem er fortsatt med – til nå over 100 medlemmer. Koret administreres i det daglige av styret i samarbeid med musikalsk leder, og ulike komiteer er i sving med prosjekter hele tiden. Miljøet er svært hyggelig og sosialt, og det er godt frammøte på hver eneste øvelse – noe også vår musikalske leder forventer av oss. Dirigenten vår satser på høy kvalitet på korets konserter, profesjonell hjelp blir da leid inn og sørger for tonefølge, lyd og lys; og dette koster penger! Foreløpig har koret en solid økonomi, og det gir trygghet rundt korets virksomhet. Både korets medlemmer og vårt store publikum skylder stor takk til nøkkelpersonene: initiativtaker Kristin Barkenes som sørget for at SK'Øyeren i det hele tatt ble til, og til vår dyktige musikalske leder og dirigent Vidar Kjeldsen som ofrer utrolig mye av sin tid på oss.  

Rælingen
Gerd Birkely